Kvalitní zrnková káva: Arabica alebo robusta?

0
213

Zrnková káva ponúka množstvo možností na prípravu vášho obľúbeného nápoja. Predtým, ako sa pustíte do samotnej prípravy, je však dôležité rozhodnúť sa pre správny typ kávy. Najzákladnejšou voľbou je rozhodovanie medzi kávou Arabica a Robusta.

Zrnková káva

Zrnkovú kávu možno rozdeliť do mnohých kategórií podľa rôznych vlastností. Najjednoduchšie ju však rozlíšite podľa druhu – arabica a robusta. Arabica má vysokú kyslosť a tiež sladké tóny. Na druhej strane Robusta ponúka najmä horké, výrazné tóny. Môžete vyskúšať 100 % arabiku alebo zmes arabiky a robusty. Vďaka správnej rovnováhe si môžete vychutnať harmóniu chutí v jednej šálke.

Kvalitná zrnková káva

Nech už si vyberiete akýkoľvek druh kávy, vždy je dôležité, aby to bola kvalitná zrnková káva. Výber odrody je na vás, ale vždy by ste sa mali zamerať na praženicu. Práve technológia praženia výrazne ovplyvňuje chuť nápoja. Na dosiahnutie prirodzenej a jemnej chuti kávy je nevyhnutné šetrné a dôkladné praženie, aby sa mohli prejaviť všetky rôzne chute, ktoré zrná skrývajú. Okrem toho chuť ovplyvňuje aj spôsob prípravy kávy.

Ristretto

Menej známym druhom kávy je ristretto. Je veľmi podobné espressu, ale v chuti sa výrazne líši. Používa rovnaké množstvo kávy ako espresso, ale len polovičné množstvo vody. Káva sa tak extrahuje rýchlejšie a do výsledného nápoja sa dostanú len jemnejšie ovocné tóny. Môžete ochutnať niečo úplne iné. Cieľom ristretta nie je dodať vám kofeín, ale skôr ponúknuť nový zážitok a spoznať kávu z trochu iného uhla.

Spracovanie, praženie a príprava kávy môže byť pre každého z nás taká odlišná, že každá šálka ponúka špecifický zážitok. Vždy je však dôležité vybrať si kvalitnú kávu, s ktorou budete spokojní.

Předchozí článekStaršie osoby a etnické menšiny majú menší prístup k sick days radí portál Abecedaprace.sk
Další článekJaspisu dala meno aj obľubu jeho typická štruktúra